Új találmány a napelemes öntöltődő kulacs – sosem fogy ki

febr 27 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Az önmagát újratöltő kulacs napelemes kondenzátorral ivóvízzé alakítja a párát. Az új találmánnyal akár egy vagy két ember napi vízszükséglete is fedezhető.

A környezetbarát technológiákkal foglalkozó Fontus cég elsősorban kerékpárosok és túrázók számára fejlesztette ki az öntöltődő okos-kulacsot, hogy akár egy egész napos túrázás esetén se jelentsen többé problémát az ivóvízhiány. Elég elindulni egyetlen kulaccsal, mely újra meg újratöltődik friss ivóvízzel…

A víz ott van a levegőben…

„A Föld atmoszférája jelentős mennyiségű kihasználatlan friss vizet tartalmaz”, olvasható a Fontus weboldalán. A öntöltődő kulacs ezt a kihasználatlan forrást szeretné hasznosítani. „Az új találmány hasznos felszerelés lehet sportolók és túrázók számára, illetve életmentő eszköz lehet olyan szárazság sújtotta területeken, ahol elérhetetlen a tiszta ivóvíz.”

11

Napelemes kondenzátor működteti

A kondenzációs technológiával működő, önmagát újratöltő kulacs a levegőben lévő párát alakítja át vízzé napelemek segítségével. A kulacs felső része hűtő funkciót lát el, mely ösztönzi a páralecsapódást. Ahogy a levegő áthalad a kulacs felső részén, lelassul a légáramlás sebessége, amely lehetővé teszi a vízmolekulák kicsapódását. A párából kinyert víz pedig az üvegbe kerül, amíg meg nem telik a kulacs.

A víz előállítását a hátizsákra vagy kerékpárra rögzített napelemek működtetik, melyek a kulacs tetején lévő kondenzátorhoz csatlakoznak.

12

Mini „mobil kút” – 2 óra alatt állít elő 1 liter vizet

Megfelelő körülmények között az öntöltődő kulacs percenként egy csepp vizet tud előállítani, ami azt jelenti, hogy 1 órára van szükség ahhoz, fél liter víz kerüljön a kulacsba, és két-három órára, hogy a kulacs teljesen újratöltődjön.

Az önmagát újratöltő kulacs olyan, mint egy mini „mobil kút”, mely akár egy vagy két ember napi vízszükségletét is fedezni tudja, de csak olyan helyen tölthető fel, ahol tiszta a levegő és magas a páratartalom. Az innovatív találmány és az új napelemes technológia talán csökkentheti a jövőben az ivóvízhiányos területek vízellátását is.

Az öntöltődő kulacs azonban csak olyan helyen használható, ahol tiszta a levegő, szennyezett levegőjű városokban nem alkalmazható „vízkészítésre”.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »