Hogyan hat a nemnövekedés filozófia a fenntartható építészetre?

szept 10 • Enteriőr • Impress Magazin

A nemnövekedés kifejezés az 70-es években jelent meg, de csak most, a növekvő környezeti degradációval kezd szélesebb körű trendként működni. Egyes elemei egyre inkább előtérbe kerülnek az iparban, beleértve az építőipart is.

Mi a nemnövekedés filozófia?

A nemnövekedés filozófia, más néven degrowth, olyan megközelítés, amely kritikusan viszonyul a folyamatos gazdasági növekedés hagyományos paradigmájához. Ahelyett, hogy mindenáron a GDP növelésére törekednénk, a nemnövekedés a fogyasztás csökkentését, a hulladék minimalizálását és a természeti erőforrások megőrzését támogatja.

A nemnövekedés a fenntartható fejlődést támogatja, amelyben a gazdaságnak az ökológiai korlátok között kell maradnia, az emberi szükségleteket pedig tisztességesen és felelősségteljesen kell kielégíteni. A gyakorlatban ez az alábbiakat jelenti: törekvés az energiafogyasztás csökkentésére, a helyi és környezetbarát termékek promotálása, olyan megoldások alkalmazása, amelyek csökkentik a karbonlábnyomunkat.

A nemnövekedés az építőiparban

Ami az építőipart illeti, a nemnövekedés a beruházás minden szakaszában megtalálható – a kisebb, energiahatékonyabb épületek tervezésétől kezdve az építőanyagok felhasználásának csökkentésén át a hulladékcsökkentésig és az alacsony környezeti hatású technológiák használatának hangsúlyozásáig.

(Magánvilla, Balatonlelle, Magyarország. Alkalmazott rendszerek: MB-79N, MB-SR50N EFEKT)

Felújítás és revitalizáció, mint a pazarlás minimalizálásának példája

Az építőipar területén a nemnövekedés elsősorban a már meglévő dolgok javítására és adaptálására irányuló kísérlet. Ahelyett, hogy lebontanánk és új épületeket emelnénk, megpróbáljuk azokat adaptálni a felhasználók változó igényeihez.

Ez azt jelenti, hogy a meglévő épületek felújítására és revitalizációjára helyezzük a hangsúlyt – ezek a fenntartható építészet koncepció elemei is. Végül is sokkal biztonságosabb a bolygó számára az alkalmazkodás és a fejlesztés, mint a hulladék felhalmozódásához vezető bontás. A felújítás és a revitalizáció sokkal energiahatékonyabb folyamatok, mint a teljes bontás és a terület újrahasznosítása.

A felújítási trend nagyon jól ismert számunkra – magyarázza Béres Balázs, az Aluprof cég műszaki tanácsadója. – Az MB-Slimline ablak rendszerben alkalmazott keskeny profilok már régóta nagy népszerűségnek örvendenek a történelmi és műemléki épületek felújítását célzó beruházásoknál. Tökéletesen utánozzák a régi stílusú acélprofilos ablakokat, ami biztosítja a homlokzat történelmi állapotnak megfelelő megjelenését, ugyanakkor lehetővé teszi az ablak vagy üvegfal hőszigetelésének növelését. Európa-szerte számos épület felújításánál használtuk őket – számol be a szakértő.

(Bordűr Hotel, Békésszentandrás, Magyarország. Alkalmazott rendszerek: MB-45, MB-79N SI, MB-SR50N HI/HI+, MB-SR50N RW)

A zárt körforgás, mely csökkenti az anyagfelhasználást

Az építőiparban a második nemnövekedési trend az épületek körforgás koncepció szerinti tervezése felé való elmozdulás, vagyis hogy az épületet még az életciklusa vége után is teljes mértékben hasznosítani lehessen. Ez megköveteli a modern újrahasznosítási módszerek bevezetését, valamint olyan építőanyagok és technológiák alkalmazását, amelyek lehetővé teszik egy ilyen körforgás megvalósítását.

Mind az üveg, mind az alumínium tökéletes példái a zárt körforgás elvéhez teljes mértékben illeszkedő anyagoknak. Teljes mértékben újrahasznosíthatók, és sok más anyagtól – például a fától vagy a betontól – eltérően lehetővé teszik, hogy ugyanazon anyaggá alakítsák őket vissza. A régi újjá válik, és újra felhasználható.

A nemnövekedést illetően az alumínium legfontosabb tulajdonsága az újrahasznosíthatóság. Az alumínium minőségromlás nélkül a végtelenségig feldolgozható, így rendkívül fenntartható anyag. Az építőiparban az újrahasznosított alumínium használata jelentősen csökkenti a CO2-kibocsátást és a természeti nyersanyagok iránti igényt.

Az Aluprof, látva az üvegben rejlő potenciált, amely kiegészítő termék az alumínium homlokzati rendszerekhez, jelentős befektetéseket eszközöl a fejlődésbe ezen a területen is. Ennek bizonyítéka a Glassprof márka, amely az EI 30, EI 60 és EI 90 osztályú tűzvédelmi üveg, valamint a hőszigetelő üveg gyártásáért felel.

Ez nem az Aluprof által létrehozott egyetlen termék, amely a zárt körforgás koncepcióhoz illeszkedik. A Cradle to Cradle tanúsítási irányelveire alapozva a MB-MT50N rendszerekben lizénás-bordás falakat is terveztek. A rendszer minden változata biztosítja a homlokzat alacsony hőátbocsátását, az MB-MT50N SI rendszerű falakat pedig még a Passive House Passzívház Intézet is tanúsította. Ugyanazt a tanúsítványt korábban a MB-104 Passive rendszerű népszerű ablakok és ajtók szereztek meg.

(Villa Ménesi, Budapest, Magyarország. Alkalmazott rendszerek: MB-70 HI, MB-77 HS)

Control the climate, control the costs

A nemnövekedés filozófiája, amely a fogyasztás csökkentésére és a fenntarthatóságra helyezi a hangsúlyt, jelentős hatással van a kortárs építészetre. A tartós, környezetbarát anyagok, például az alumínium és az üveg használata, valamint az épületek energiahatékonyabbá tételére irányuló törekvés hozzájárul a fenntarthatóbb és környezetbarátabb életterek kialakításához.

Az Aluprof felismeri az igényt, hogy jobban kézben kell tartani a környezet kihasználását, de az építési beruházások költségeit is, ezért legújabb kampányában – „Control the climate, control the costs, a híres, nemzetközi futballbíró, Szymon Marcinak segítségével azt hangsúlyozza, hogy „We play fair with the nature”, tehát „Mi tisztán játszunk a természettel.”.

(Leadkép: Selyemgyár Kulturális Negyed, Mohács, Magyarország. Alkalmazott rendszerek: MB-45, MB-70HI, MB-SR50N)

A cikk az Aluprof támogatásával készült.


ALUPROF HUNGARY KFT.

2120 Dunakeszi
Bagoly u. 11., Budapest
Magyarország
+36 27 542 600
aluprof.com/hu

ajanlatok@aluprof.hu

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »