A legújabb hungarikumok
Négy új magyar termék, köztük a Béres-csepp és a tokaji aszú is bekerült a Hungarikumok hivatalos gyűjteményébe.
A beérkezett pályázatok és javaslatok közül a Hungarikum Bizottság a Béres-cseppet, a tokaji aszút, a csabai kolbászt, és a hízott libából előállított termékeket minősítette hungarikumnak, így az új belépőkkel együtt a gyűjtemény már húsz tagot számlál.
Pálinka, herendi porcelán, matyó népművészet
A Hungarikumok Gyűjteményébe eddig az agrár- és élelmiszergazdaság területéről a pálinka és a törkölypálinka, a kulturális örökségek közül a matyó népművészet, a táncház módszer, a tokaji történelmi borvidék kultúrtáj, az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete került.
Hungarikumnak számít továbbá Budapest (a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út), a Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj, a herendi porcelán, Hollókő ófalu és környezete, a Hortobágyi Nemzeti Park, a mohácsi busójárás, Pécs (Sopianae) ókeresztény temetője, illetve a solymászat.
Természeti környezet kategóriából az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai, míg a turizmus és vendéglátás kategóriából a karcagi birkapörkölt gazdagítja a hungarikum gyűjteményt.
MTI / Zentai Bogi
Kapcsolódó cikkek
« Dekoratív csészemelegítők Fülöp-szigeteki az idei Miss World »