Tippek festékszóró használatához – lakásfestés saját kezűleg

szept 3 • LifeStyle • Impress Magazin

A festés saját kezűleg nem ördöngösség, alapos előkészületekkel jó minőségű munkát végezhetünk, töredék áron.

Nagyobb felület festésekor érdemes elgondolkodni festékszóró gép használatán, mert egyenletes, szép munkát lehet vele végezni, anyagtakarékosan és gyorsabban, mintha festőhengerrel dolgoznánk. Előtte azonban érdemes megfontolnunk, milyen helyzetekben érdemes használnunk, illetve még pár dolgot célszerű észben tartani a sikerhez, ezeket szedtük most össze!

A festékszóró használatának előnyei és hátrányai

A festékszóró gép előnyei:

  • – Megfelelő használat mellett anyagtakarékos.
  • – A használatával egyenletes, foltmentes felületet kapunk.
  • – Jóval gyorsabban lehet vele haladni, mint festőhengerrel.

Ejtsünk pár szót a hátrányokról is:

  • – Alaposabb előkészületet igényel. Védőfelszerelés és maszk kell, és mindent le kell fóliázni, mert szóródik a festék.
  • – Drágább, mint egy festőhenger, cserébe hosszabb ideig lehet használni.
  • – Tisztítása időt és odafigyelést igényel

Ebből a rövid összesítésből a következő kép rajzolódik ki: kisebb otthoni festéseknél, például egy szoba festésekor a legtöbbször nem érdemes festékszóróval bajlódni. Ha azonban nagy a festendő felület, például egy egész családi ház felújításáról van szó, érdemes használni. A szakemberek a magasnyomású, levegő nélküli festékszóró gépeket preferálják, ha tehetjük, válasszunk egy ilyen modellt. Most pedig térjünk is rá a konkrét tippekre!

1. Ügyeljünk a festék egyenletességére, állagára!

A hagyományos festés során időről időre belemártjuk a festőhengert a vödörbe, így jószerével a kezünknél van a festék, alkalomadtán keverünk is rajta egyet, hogy a lehető leghomogénebb legyen. A festékszóró azonban egy csövön keresztül szívja fel a festéket, így könnyű megfeledkezni a keverésről.

A másik dolog, hogy a nagyobb szemcsék eltömíthetik a festékszóró szűrőjét, így érdemes a festéket átszűrni előtte egy harisnyán vagy más szűrőalkalmatosságon, még akkor is, ha a festékszóró fejben is van szűrő.

2. Csak óvatosan!

A festékszóróból nagy nyomáson, több száz km/h-val érkezik a festék, ezért komoly problémát jelent, ha valaki a fejből kilépő sugár útjába áll. Figyeljünk arra, hogy senki ne álljon a szórófej elé, és ne próbáljuk meg az ujjunkkAL kitisztítani, ha eltömődött. A védőfelszerelés, a ruházat, a maszk és a szemüveg használata szintén elengedhetetlen, úgy mint a rendszeres és nagyon alapos szellőztetés.

3. A helyes technika

A szórófejet kb. 20-30 centiméterre tartsuk a festendő felülettől, és fontos, hogy rá merőleges legyen. Amennyiben nem tartjuk merőlegesen, akkor nem lesz egyenletes a falfestés. Ügyeljünk a megfelelő szórásra, amit a festékhígítás és a nyomás beállításával tudunk optimalizálni.

Ha túl vastag a festékréteg, le fog folyni, ha túl vékony, ki fog látszani az előző réteg. Ezt korrigáljunk, ha szükséges.

Függőleges, majd vízszintes, átfedő csíkokban haladjunk, és folyamatosan figyeljük, hogy egységes, foltmentes-e a falfelület.

4. Gyakoroljunk előtte egy szabad felületen!

A festékszóró használatának megvan a maga technikája. Ha nincs hozzáértő ismerős, aki eljönne megmutatni, nézzünk meg pár videót, hogy hogyan is kéne kinéznie egy rendes festési folyamatnak. Utána pedig fogjuk a festékszórót, és keressünk egy használaton kívüli falemezt vagy falfelületet, ahol be tudjuk állítani az ideális nyomásértéket, sűrűséget, illetve ki tudjuk próbálni a helyes technikát!

5. Olvassuk el a használati útmutatót!

Az emberek többsége nem szeret használati útmutatókat böngészni, mert a sok információ közül nincs mindig kedvük kibányászni a tényleg fontos, hasznos információkat. Amikor azonban egy komolyabb technikai tudást igénylő berendezést használunk, főleg az első pár alkalommal, érdemes rászánni az időt a tájékozódásra. A gyártók pontosan tudják, hogyan érdemes használni a gépeiket, és segítenek nekünk elkerülni, hogy csalódást okozzon a végeredmény.

Ha festékszóró vásárlásán gondolkozunk, szeretnénk figyelmedbe ajánlani a Zákány Szerszámház szerszám webáruház kínálatát, ahol remek gyártók jó minőségű termékei közül válogathatunk!

(szponzorált cikk)

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »