Szélvitorla hidakat terveztek a spanyolok

júl 17 • LifeStyle, ÖKO-világ • Impress Magazin

A vízpartokon és a folyók felett mindig erősebben fúj a szél, a dizájnos formatervezésű szélvitorla hidak éppen ezért hatékonyan hasznosítják a szélenergiát.  

A szélvitorla hidakat egy spanyol tervezőcsapat, Dolores Gutierrez Mora, Celedonio Garrido Santos, Laura Tena Sánchez nyújtotta be a 2014-es Land Art Generator Initiative (LAGI) pályázatra. A megújuló energiát termelő szélvitorlák éves kapacitása 900ezer kWh, ami 200 otthont látna el energiával évente.

Vitorlába épített szélturbinák

A szél egy kifogyhatatlan, megújuló energiaforrás, melynek kiaknázására számtalan példát láthatunk. A szélvitorla hidak formatervezésüket tekintve a hajókra utalnak, mely az ember és a folyó kapcsolatának egyik ősi szimbóluma, ugyanakkor a vitorlába épített szélturbinák tiszta energiát termelnek, mely már a jövő zöld városainak vízióját idézi.

11

Az egymáshoz kapcsolódó vitorlákhoz vezető útvonalak piezoelektromos kerámialapokkal vannak „kikövezve”, melyek szintén energiát termelnek, miközben az emberek sétálnak rajtuk. Mindegyik útvonal egy vitorlához vezet, amelyen a megtermelt energia a hozzá kapcsolódó vitorla éjszakai kivilágítását szolgálja. Így a gyönyörű szélvitorlák messziről is láthatók, és éjszaka úgy festenek, mint egy művészi installáció.

A hullámzó gyalogoshidak, melyek felett a több méteres szélturbinák „lebegnek”, átkelőként is funkcionálnak, ezért akár egy nagyobb városban is megépíthetők. A tervpályázat egyelőre csak egy koncepció, mely azonban készen áll arra, hogy valahol megépítsék és üzembe helyezzék.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »