Light Guard az energiatermelő „fénypajzs”

dec 10 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Színesen világító fémszálak alkotják a Light Guard generátort, mely amellett, hogy érdekes vizuális hatást kelt, megújuló energiát is termel.

A Light Guard project ötletadója és tervezője egy francia designer, Vincent Trarieux, aki látványos koncepciójával a nemzetközi Land Art Generator Initiative (LAGI) pályázatra is benevezett.

Energiatermelés és árvízvédelem

A 35 méter magas és 150 méter széles világító installáció 137 fémoszlopból áll, melyek közé Vincent több sorban napelemes paneleket és LED-es lemezeket helyezett. A napelemek egy generátor segítségével termelik az elektromos áramot, a LED fények pedig az installáció világítását biztosítják.

11

A dinamikus struktúra az energiatermelésen túl az árvízvédelmi kockázatban is szerepet kaphat olyan tengerparti városokban, ahol a tengerszint emelkedés vagy az árvíz jelentős problémát okoz. A Light Guard fényei normál esetben kék színűek, azonban fokozatosan pirosra változnak, ha a tengerszint elég magasra emelkedik ahhoz, hogy árvízi kockázatot jelentsen. A beépített vízszint érzékelő és az áramtermelő generátor a fémoszlopok alsó részén találhatók.

12

A Light Guard különlegessége, hogy egyszerre három funkciót lát el. Land art installációként is megállja a helyét, miközben áramot termel és segítséget jelenthet a klímaváltozás egyik legégetőbb problémájára, az árvízvédelemre.

A pályázatra benyújtott project egyelőre csak koncepció, de készen áll arra, hogy megépítsék és üzembe állítsák. A Light Guard erőmű becsült éves kapacitása 1250 MWh.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »