Otthoni programötletek kikapcsolódásra, ha sovány a pénztárcánk

szept 3 • LifeStyle • Impress Magazin

A munkával teli hosszú napok után mindannyian arra vágyunk, hogy este, esetleg a hétvégén kikapcsolódhassunk, feltöltődhessünk. Erre kiváló lehetőség egy wellness-hétvége vagy egy éttermi vacsora, a hónap végén azonban sokszor előfordul, hogy az extra kiadások már nem férnek bele a költségvetésünkbe. A jó hír az, hogy a szórakozáshoz nem feltétlenül van szükségünk pénzre, sőt arra sem, hogy kimozduljunk otthonunkból: lássuk, milyen lehetőségeink vannak, ha a pénztárcánkat már nem tudjuk tovább terhelni.

1. Film- vagy sorozatmaraton

Az otthoni kikapcsolódás egyik legegyszerűbb, mégis legtökéletesebb módja bekuckózni a tévé elé és egy estén – vagy akár egy egész hétvégén – át egymás után nézni a jobbnál jobb műsorokat. Hogy izgalmasabbá tegyük a dolgot, állítsunk össze tematikus estéket: válasszunk ki egy filmes franchise-t vagy egyszerűen egy műfajt, találjuk ki a sorrendet és kezdődhet a maratoni vetítés. Hogy teljeskörű legyen az élmény, készítsünk a témához illő snackeket, a főzéshez pedig indítsuk el a kiválasztott film zenéjét, így már a készülődéskor megteremthetjük az alaphangulatot.

A sorozatrajongóknak még egyszerűbb dolguk van, hiszen nem kell filmeket keresgélni, egyszerűen el kell indítani az évadnyitó epizódot. Ne legyen bűntudatunk akkor sem, ha a záró részig fel sem keltünk a kanapéról: időnként mindenki megérdemel egy kis lustálkodást.

2. Olvasás

Persze tudjuk, hogy az új könyvek meglehetősen drágák, szerencsére azonban számos egyéb megoldás közül is választhatunk. Ha szeretünk olvasni, jó eséllyel begyűjtöttünk már néhány kötetet, melyek elolvasására eddig nem volt lehetőségünk, ez tehát jó időpont arra, hogy behozzuk a lemaradást. Ha az otthoni könyveket már mind kiolvastuk, akkor sem kell aggódni: a könyvtárból ingyen is kölcsönözhetünk, az antikváriumokban néhány száz forintért találunk már tökéletes állapotban lévő regényeket, ha pedig rendelkezünk egy e-book olvasóval, még egyszerűbb a dolgunk, hiszen az interneten találhatunk ingyenesen letölthető köteteket is.

Itt is jó ötlet lehet egy tematika követése: választhatunk a romantikus könyvek, a sci-fik, a fantasyk vagy éppen a klasszikusok közül is, biztosan mindenhol találunk néhány, a hangulatunknak megfelelő olvasmányt.

3. Egy új, kreatív hobbi

Ha szeretnénk egy olyan időtöltést, ami szórakoztat, kikapcsol, de még a készségeinket is fejleszti, mégsem kell rá sok pénzt költeni, akkor a kreatív hobbi a nekünk való. Kézügyességünktől és érdeklődésünktől függően választhatunk egyebek mellett a festés, a rajzolás, a kézimunka, az origami vagy éppen a barkácsolás közül, hiszen az ehhez szükséges alapanyagok nagy részét általában minden háztartásban megtalálhatjuk. Néhány ezer forintból vásárolhatunk egy felnőtt színezőt, szám- vagy gyémántfestő készletet; ezekhez persze szükség lesz egy egyszeri beruházásra, a választott termék azonban hetekig, hónapokig lefoglal majd minket.

4. Társasjáték este

Ha szeretnénk a barátokkal közösen kikapcsolódni, de arra most nincs pénzünk, hogy ezt egy étteremben vagy bárban tegyük meg, szervezzünk otthonra egy játékestet. Vegyük elő a régi társasjátékokat, vagy kérjük meg a többieket, hogy mindenki hozza magával a kedvencét, így anélkül ismerhetünk meg más játékokat, hogy be kellene ruháznunk egy drága társasra. Ez a program remekül összehozza a társaságot és lehetőséget teremt arra, hogy oldottabb környezetben ismerhessük meg egymást egy kicsit jobban, ráadásul a kiváló szórakozás is garantált.

5. Jóga

Ha úgy érezzük, hogy a mentális egészségünk is kezelésre szorul, kiváló program lehet egy kis otthoni jóga. Ehhez nem kell más, mint egy kényelmes szőnyeg és néhány online videó, ami segítségével még a kezdők is egyszerűen megismerkedhetnek a testmozgás alapjaival. Persze vigyázzunk magunkra, és kövessük pontosan az oktató utasításait; ha így teszünk, gyorsan rájövünk majd, hogy a jóga segítségével megnyugtathatjuk az elménket, csökkenthetjük a stressz-szintünket és még testünk rugalmasságát is visszanyerhetjük.

6. Egy kis önfejlesztés

Ha úgy érezzük, itt az ideje annak, hogy újra tanuljunk valamit, vagy egyszerűen szeretnénk jobban megismerni önmagunkat, keressünk ingyenes kurzusokat, podcasteket. Ezek már minden témában elérhetőek, így lehetőségünk van nyelveket tanulni, megismerkedni a pszichológiával vagy a saját szakmánk egy eddig ismeretlen ágával. Ha egy kis kutatómunkát végzünk, igazán inspiráló beszélgetéseket és oktatásokat találhatunk, melyekből biztosan nagyon sokat fogunk tanulni.

7. Vacsoracsata

Enni természetesen akkor is kell, ha éppen egy kicsit megszorultunk anyagilag, ennek pedig a leggazdaságosabb módja az, ha mi magunk főzünk. Ha szeretnénk ebbe egy kis csavart vinni, és barátainkat is bevonnánk a programba, rendezzünk egy főzőversenyt: próbáljunk ki új recepteket vagy szervezzünk tematikus vacsorákat, melyekhez kizárólag a már meglévő alapanyagokat használjuk fel. Jó megoldás az is, ha minden héten más a házigazda, így ismerőseinktől sok hasznos újdonságot eltanulhatunk.

8. Digitális detox

Ahhoz, hogy kikapcsolódjunk és feltöltődjünk, néha szükség van a digitális világtól való elvonulásra is. Tartsunk tehát időnként egy offline napot, amikor minden digitális eszközt kikapcsolunk és csak arra koncentrálunk, ami igazán fontos: töltsünk időt a családunkkal, merüljünk el a romantikus könyvek világában, hódoljunk a kedvenc hobbinknak, mozgassuk át a testünket vagy egyszerűen aludjunk, pihenjünk egész nap: meglátjuk, reggel energiával teli és tettre készen ébredünk majd, így könnyebben nézünk szembe az előttünk álló kihívásokkal is.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »