7 millió tonna műanyagtól szabadítja meg az óceánokat az OceanCleanup

aug 2 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A világ első óceántisztítója, az OceanCleanup 2017-ben kezdi el megtisztítani az óceánokat a több millió tonna felhalmozódott műanyag szeméttől.

A tengereket és óceánokat szennyező műanyag hulladék legalább olyan méretű globális probléma, mint a légszennyezés. Évente több mint 7 millió tonna műanyag kerül az óceánokba, ami közel 100 ezer tengeri élőlény halálát okozza.

Szemétgyűjtő lebegő-gát

A 2 km hosszú Ocean Cleanup lehorgonyozható karokból és számos gyűjtő, feldolgozó platformból áll, melyek a víz felszínén szűrik ki az úszó szemetet. A világ első óceántisztítóját súlyosan szennyezett területen, úgy nevezett szemétszigeteknél bocsátják vízre. A óceántisztító az óceáni áramlatok segítségével egy hatalmas tölcsérként kényszeríti a műanyag hulladékokat a kihelyezett platformok irányba egy bezárt szögben. A feldolgozó platformok a műanyag hulladékot különválasztják a planktonoktól, ezt követően leszűrik, majd újrahasznosításra tárolják.

13

10 év sem elég a teljes tisztításhoz…

Mivel a szemét több százmillió négyzetméternyi területen oszlik szét az óceánokban, nehéz megjósolni, hogy mennyi időt venne igénybe a tisztítási folyamat, de az előzetes becslések szerint a Csendes óceán felének kitisztításához is legalább 10 évre lenne szükség. Az első Ocean Cleanup prototípus 2017-ban kezdi meg eltávolítani a műanyag hulladékot az óceánból.

11

01

Műanyagból energia?

Az óceánból összegyűjtött műanyag hulladék természetesen újrahasznosításra kerül, illetve kutatás folyik arról is, hogy a műanyag hulladékból esetleg alternatív energiaforrás is lehet.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »