HIRDETÉS

Vírusok termelnek bioüzemanyagot – hasznossá válhatnak a vírusok?

feb 28 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A vírusok által elállított hidrogén egy olcsó és környezetbarát eljárás, mellyel jóval olcsóbbá válhat a hidrogénmeghajtású autók üzemanyag előállítása.

Az Indiana University (IU) kutatói kifejlesztettek egy új eljárást a hidrogéntermelésre. A „P22-Hyd” hidrogén üzemanyagcellákban vírusokból kitenyésztett bioanyag katalizálja a hidrogéntermelést.

Az új találmány hatalmas áttörés lehet a hidrogénmeghajtású autók fejlesztése terén, írja az economictimes.com.

Egyszerűen vízből állítja elő a hidrogént

A „P22-Hyd” hidrogéncellákban vírusok állítják elő a hidrogént vízből, ami egy sokkal hatékonyabb és olcsóbb technológia az eddigiekhez képest.

Az új hidrogéntermelő bioanyag azért is hatalmas áttörés, mert megújuló energiaforrásként működik, másrészt egy biológiailag teljesen lebomló anyagról van szó.

„A P22-Hyd hatalmas áttörés a bioüzemanyag-termelés terén, hiszen ez idáig nem sikerült hatékony és környezetbarát megoldást találni a hidrogéngáz termelésre, mivel előállításukhoz nagyon érzékeny környezeti feltételek szükségesek” – nyilatkozta Trevor Douglas, a kutatás vezetője.

Vírusok termelnek bioüzemanyagot a hidrogénmeghajtású üzemanyagcellákban

Hasonlóan működik mint a platina

A hidrogéntermelő „mesterséges enzim” létrehozására az Indiana University kutatói az E. coli baktérium két génjét használták fel, melyeket egy másik vírus fehérjehéjába illesztettek. Ennek hatására létrejön a hidrogénreakció és elindul a hidrogéngáz termelődése.

 „Az új hidrogénelőállító bioanyag előállítása potenciálisan sokkal olcsóbb és jóval környezetkímélőbb, mint a jelenlegi hidrogén üzemanyagot termelő eljárások” – mondta Trevor Douglas, a kutatás vezetője.

Vírusok termelnek bioüzemanyagot a hidrogénmeghajtású üzemanyagcellákban

Újabb lépés a fenntartható közlekedés felé…

„Az új hidrogéntermelő üzemanyagcella nagyon hasonlóan működik, mint a platina, ugyanakkor teljesen megújuló, és környezetbarát, nyilatkozta Trevor Douglas a tanulmány egyik szerzője.

Nem kell hozzá nagy költségek árán, a Föld mélyéről ásványi anyagokat bányászni, egyszerűen szobahőmérsékleten való tenyésztéssel elő lehet állítani nagy mennyiségben” – tette hozzá Douglas.

Hatalmas áttörés lehet az új üzemanyagcella bevezetése a hidrogénmaghajtású autók piacán, mely újabb előrelépés lenne a fenntartható közlekedés megvalósítására.

Csökkenhet a hidrogénmeghajtású autók ára

Az új találmány remélhetően segít abban, hogy leszorítsa a hidrogénautók gyártási és működtetési költségeit, így az elektromos autók mellett egyre szélesebb kör számára lesznek majd elérhetők a jövőben a hidrogénmeghajtású autók is.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »