HIRDETÉS

Hány fára van szükség egy város CO2 semlegesítéséhez?

máj 6 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Egy új tanulmány megvizsgálta az országok szén-dioxid-kibocsátását, és kikalkulálta, hogy ennek semlegesítéséhez hány mennyi fára van szükség.

A fák a bolygónk tüdeje. Az összes zöld növény megállás nélkül termeli az oxigént, és tisztítják a levegőt. Ezen kívül megkötik, vagyis semlegesítik, és tárolják a levegőben lévő szenet, amely egyébként hozzájárulna a globális felmelegedéshez.

Globális környezeti probléma a CO2

A közlekedéstől kezdve az ipari tevékenységeken át az áramtermelésig minden tevékenység jelentős mértékű szén-dioxid kibocsátással jár. Ehhez még hozzájárulnak a tömeges erdőirtások, melyek során nemcsak csökken a faállomány, hanem a fa által megkötött CO2 is kiszabadul, és visszakerül a légtérbe. Valamint ide sorolják még a mértéktelen húsfogyasztást is, mivel a húsipar a harmadik legtöbb szén-dioxidot kibocsájtó iparág.

A mai civilizáció CO2 kibocsátása oly mértékű lett, hogy már a bolygón létező élet fennmaradását is veszélyezteti. Az üvegházhatású szén-dioxid ugyanis a legfőbb okozója a globális felmelegedésnek.

A szén-dioxid semlegesítésének két útja

A világ országai versenyt futnak az idővel, hogy megoldást találjanak az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére, melynek legfontosabb területei a környezetbarát közlekedés, a hulladéktermelés csökkentése és a megújuló energiák (víz-, szél-, nap- és geotermikus energia) egyre nagyobb mértékű alkalmazása.

Vannak olyan országok, amelyek úttörő szerepet vállalnak ebben. A világ két legzöldebb állama Izland és Costa Rica már 100%-ban áttért megújuló energiára, és Izlandom az otthonok 87%-át termálvízzel, vagyis geotermikus energiával fűtik. Hollandiában pedig már napelemes töltőállomások vannak, vagyis a hollandok már napenergiát tankolhatnak.

A CO2 semlegesítésének két útja van: az egyik a szén-dioxid kibocsájtás globális csökkentése, a másik pedig a faültetés, erdősítés.

Melyek a legszennyezőbb városok?

A Compare the Market legújabb kutatása megvizsgálta a világ fővárosainak CO2 kibocsátását, majd kikalkulálta, hogy ennek kompenzálásához hány fára van szükség, írja az inhabitat.com.

. A tanulmány a globális szén-dioxid kibocsájtás adatbázis, a Global Carbon Altas adatai alapján készült, amely a közlekedés, az ipari tevékenység, a hulladék, és helyi erőművek kibocsájtását méri, és összegzi.

A 10 legnagyobb szén-dioxid kibocsájtó főváros közül 5 Ázsiában található. Peking, Szingapúr, Hongkong, Tokió és Szöul együttesen219,506,539 tonna CO2-t bocsájt ki évente, ennek semlegesítéséhez összesen 40-45 millió fára lenn szükség. Pekingnek 15 millió, Szingapúrnak 9 millió, Hongkongnak 9 millió, Tokiónak 5,5 millió, Szöulnak 5 millió fát kellene ültetnie.

A TOP10-es lista másik öt fővárosa Isztambul, Lagos, Santiago, London és Mexikóváros.

A fák CO2 elnyelési kapacitása

Egy fa évente átlagosan 22 kg szenet tud megkötni a levegőből. Öt fára van tehát szükség minden egyes tonnányi szén-dioxid megtisztításához.

A világ egyik legzöldebb államában, Izlandon például mindössze 70 ezer fa szükséges a fővárosban ahhoz, hogy Reykjavík éves 350 ezer tonnányi CO2 kibocsájtását semlegesítse.

Mivel ez a szám bőven teljesül, vagyis a fák már több CO2-t nyelnek el, mint amennyit az Izland főváros termel, ezzel Reykjavík a világ egyik első fővárosa, amely megvalósította a karbonsemlegességet.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »