HIRDETÉS

Energiatakarékos Házak Nyílt Napok országszerte

nov 5 • Enteriőr, ÖKO-világ • Impress Magazin

November 3-9. között energiatakarékos házak és épületek látogathatók Magyarországon és az EU további 9 országában.

A nyílt napok legfontosabb célja, hogy kézzelfogható tapasztalatot nyújtson az alacsony energiaigényű (avagy közel nulla energiaigényű) épületekről minden érdeklődő számára, írja az alternativenergia.hu.

A közel nulla energiaigényű épület lesz a standard 2021-től az EU-ban

A klímaváltozás, az energiafogyasztás növekedése és változó energiaárak az egész világon hatással vannak az építészeti szabványok folyamatos szigorítására. Ezzel párhuzamosan az épülettulajdonosok és -használók elvárásai is nőnek, egyre többen szeretnének minél inkább energia-hatékony épületekben lakni és dolgozni. Ennek megfelelően az Európai Unió országaiban 2021-től már csak ilyen lakóházak építését fogják a hatóságok engedélyezni az Épületenergetikai Irányelv alapján (közintézményekre már 2019-től érvényben lesz az új szabvány).

A „Hatékony Ház Napok: Nyisson Ön is!” kampány keretében a GreenDependent Intézet és szakmai partnere, a Magyar Passzívház Szövetség (MAPASZ) az ország számos településén élő tulajdonosok aktív közreműködésével energia-hatékony középületeket és lakóházakat nyit meg 2014. november 3-9. között, hogy mindenki megnézhesse, milyen is egy ilyen házat kialakítani, abban élni és dolgozni. A látogatások keretében lehetőség nyílik a személyes tapasztalatcserére, információ megosztásra, és adott esetben a szakemberekkel történő beszélgetésre is.

A látogatható házak nagyok sokfélék: van köztük új és felújított épület, ökofaluban található szalmabála ház, minősített passzívház, saját kezűleg felújított ház, F-ből A+ kategóriásra javított ház, 13 lakásos passzívház, zöld óvoda, aktív ház, Élhető Jövő Park, Építőipari Tudásközpont stb.

Az épületek és a látogatások időpontjai a www.hatekonyhaz.hu/property oldalon találhatók meg, itt lehet az egyéni, valamint a több épületet is érintő buszos látogatásokra is jelentkezni és regisztrálni.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »