Egerszalók hófehér mészkőteraszai

márc 26 • Földgömb • Impress Magazin

Egerszalókon egy hőforrás hófehér mészkőteraszokat alakított ki, melyhez hasonló csak Törökországban, Pammukale-ban és az USA-ban, a Yellowstone parkban látható.

Az Egertől 6 kilométerre található az Egerszalóki „Sódomb”, melyet egy 410 méter mélyről feltörő 65-68 Celsius-fokos meleg vizű hőforrás domboldalon lefolyó vize hozott létre.

11

Ritka természeti képződmény

Az ásványi anyagokban gazdag hőforrás csodálatos természeti képződményt, egy 120 négyzetméteres mészkőlerakódást épített ki. A 410 méter mélyről feltörő, 67-68°C-os termálvíz, ahogy a domboldalon lefolyik, és fokozatosan hűlni kezd, már nem tud annyi oldott ásványi anyagot megtartani, így a felesleg kicsapódik, létrehozva ezzel a fehér, teraszos mésztufa dombokat.

22

A csillogó, vízzel teli kis teraszok a hófehér dombon gyönyörű látványt nyújtanak. Ehhez hasonló csoda csupán Törökországban, Pamukkale-ban, illetve az USA-ban, a Yellowstone Nemzeti Parkban látható.

33

A hőforrás gyógyhatásáról híres

A kalciumot, nátriumot, magnéziumot és ként tartalmazó hőforrás vize gyógyhatásáról is híres. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyvízzé minősítette, mivel hatásos kiegészítő gyógymódot biztosíthat a gyulladásos mozgásszervi, nőgyógyászati megbetegedések, valamint ízületi kopás esetében is.

44

Magyarország természeti kincsei

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »