Tésztahíd Építő Világbajnokság az Óbudai Egyetemen

jún 1 • Kult & Art • Impress Magazin

Spagettiből hidat építeni? Egy erős és szép híd megépítése, függetlenül attól, hogy milyen anyagból készül, komoly mérnöki feladat.

A tésztából épített hidak versengése több évtizedes hagyományokkal rendelkezik, ilyen versenyt több európai és tengeren túli mérnökképző intézményben is rendeznek. Magyarországon ezen a téren az Ybl Miklós Műszaki Főiskolai Kar (2000 előtt Ybl Miklós Műszaki Főiskola) volt az úttörő.

A győztes híd 436,4 kilogrammos terhelést bírt

Az Óbudai Egyetem 2004 óta szervezi a tésztából épített hidak versenyét, amely azóta komoly nemzetközi viadallá nőtte ki magát, 2011-től világbajnoki rangra emelkedett. A tésztahidak válogatott alapanyagból, aprólékos műgonddal készülnek. A mérnöki precizitás már itt nagy szerepet kap. A művészi szépségű szerkezetek ráadásul meghökkentően teherbíróak:

A 2014-es világbajnokságot május 30-án rendezték meg az Óbudai Egyetem épületében. A bajnokságot a Kolozsvári Egyetem diákjai nyerték PASTIRON nevű tésztahídjukkal, mely 436,4 kilogrammos terhelést bírt ki.

MTI/ Zentai Bogi
fotó: Marjai János

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »