Különleges édesség – halva szezámmagból és fehér csokiból

márc 2 • Fűszer • Impress Magazin

A halva egy olyan édesség, melyet több nemzet is sajátjaként tart számon. A görögöknél épp úgy népszerű, mint Erdélyben, Indiában vagy Közép-Ázsiában.

A hozzávalói ugyan nemzetről nemzetre változnak, az alap azonban mindig ugyanaz: szezámmag, vagy napraforgó, cukor, méz és növényi olaj. A halvába gyakran kerül még mogyoró, dió, mandula vagy akár pisztácia.

Hozzávalók:

6 dkg szezámmag
5 dkg fehér csoki
7 dkg kókuszvirágcukor (vagy méz)
15 dkg szezám- vagy mandulaliszt
1/2 tk só
2-3 ek kókusz- vagy mandulaolaj
2 ek apróra vágott mandula

Elkészítése:

Tördeld kis kockákra a fehércsokit, majd őröld finomra egy aprítógéppel.

Az összes hozzávalót tedd egy tálba, és kézzel gyúrd össze. Ha nem áll össze, akkor tegyél hozzá még egy kevés olajat.

Formázz belőle egy nagy gombócot, csomagold be folpackba, és tedd be a hűtőbe 30 percre.

Nyomkodd bele egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és 15 percig süsd 180 fokon. Akkor jó, ha az alja már világosbarna.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »