Különleges édesség szezámmagból és fehér csokiból

Már 2 • Fűszer • Impress Magazin

A halva egy olyan édesség, melyet több nemzet is sajátjaként tart számon. A görögöknél épp úgy népszerű, Indiában vagy Közép-Ázsiában.

A hozzávalói ugyan nemzetről nemzetre változnak, az alap azonban mindig ugyanaz: szezámmag, vagy napraforgó, cukor, méz és növényi olaj. A halvába gyakran kerül még mogyoró, dió, mandula vagy akár pisztácia.

Hozzávalók:

6 dkg szezámmag
5 dkg fehér csoki
7 dkg (kókusz)cukor vagy méz
20 dkg szezám vagy mandulaliszt
1/4 tk só
10 dkg vaj vagy 4-5 ek olaj (szezám vagy mandulaolaj)
2 ek apróra vágott dió vagy mandula

Elkészítése:

Tördeld kis kockákra a fehércsokit, majd őröld finomra egy aprítógéppel.

Az összes hozzávalót tedd egy tálba, és kézzel gyúrd össze. Ha nem áll össze, akkor tegyél hozzá még egy kis vajat vagy olajat.

Formázz belőle egy nagy gombócot, csomagold be folpackba, és tedd be a hűtőbe 30 percre.

Nyújtsd ki vékonyra, és helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsibe. 15 percig süsd 180 fokon. Akkor jó, ha az alja már világosbarna.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »