Keukenhof a világ legnagyobb virágoskertje

feb 25 • Földgömb • Impress Magazin

A hollandiai Keukenhof a világ legnagyobb virágparkja. A 32 hektárnyi területén 87 különböző fafajta és 100 nemesített tulipán pompázik.

A világhírű holland tulipánmező Lisse városka mellet található, Amszterdamtól délnyugatra. Hatalmas mérete miatt gyakran Európa kertjének is nevezik. A 32 hektáros virágpark leglátványosabb virágai az áprilisban virágzó tulipánok.

111

Több mint 7 millió virág évente

A Keukenhof kerteket 1949 hívta életre a város akkori polgármestere, azzal a céllal, hogy a hollandiai és európai virágtermelők bemutathassák termékeiket illetve a holland export megsegítése céljából.

77

A hivatalos adatok szerint a gyönyörű virágparkban több mint 7 millió virághagymát ültetnek el évente a 32 hektáros virágparkban. A Keukenhof kert minden évben március utolsó hetétől, május közepéig látogatható.

A tulipánmezők birodalma

A tulipán a törökök által került Európába. A 16. század elején a törökök a Kárpát-medence jelentős részét meghódították, ekkor ismerték meg az európaiak ezt a növényt.

444

Az isztambuli nagykövet Augerius Gislenius Busbequis honosította meg a növényt Hollandiában, amikor 1593-ban a leideni egyetem professzora lett, tulipánokat ültetett a kertjében. A tulipán a hollandok számára már nem csak egy virág, hanem az ország jelképe is egyben.

99

Hollandia hatalmas tulipánmezői

A tulipántermesztés hamarosan óriási üzletággá nőtte ki magát a Németalföldön, 1629-ben már körülbelül 1000 fajtát jegyeztek. Ekkortájt az értékesebb alakú és különleges színű virághagymák valóságos vagyonokat értek.

66

A 16. században pedig már Hollandiában is hatalmas tulipánmezőket hoztak létre. A tengervízzel elárasztott területekről lecsapolták a vizet, szélmalmokat emeltek. A korábban vízben úszó területeken színpompás tulipánok sorakoznak.

130

Hollandiában alapították meg a Keukenhof  virágoskertet, mely a világ legnagyobb és legszebb virágoskertje. A park 32 hektárnyi területén 87 különböző fafajta és 100 nemesített tulipánfajta pompázik.

 Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »