Házi paprikakrém és házi ketchup recept

nov 15 • Fűszer • Impress Magazin

A házi paprikakrémet és egész télen használhatjuk ételek ízesítésére, a házi ketchup pedig még változatosabban alkalmazható, és sokkal finomabb, mint a bolti ketchup.

A házi fűszerkészletet saját készítésű ételízesítőkkel is kiegészíthetjük, melyek garantáltam természetes alapanyagokból készülnek, mesterséges adalékok hozzáadása nélkül.

Házi ketchup

hozzávalók: 

– 3 kg paradicsom (lucullust használjunk!)
– 1 kg paprika
– 2 közepes db hegyes erős paprika (ha lehet, bogyiszlói)
– 4 gerezd fokhagyma
– 2 dl olívaolaj
– 3.5 dl fehérborecet
– 4 db babérlevél
– 15 dkg cukor
– 10 dkg só (tengerit használtam)
– 1 ek fekete bors

Elkészítés:

1. A paradicsomot és a paprikát megmossuk, utóbbinak kivágjuk a magházát is, és nagyobb darabokra vágjuk.

2. Egy nagyméretű fazékba öntjük a feldarabolt paradicsomot és paprikát, majd az egészre ráöntjük az összes többi hozzávalót. A fokhagymát nem szükséges aprítani.

3. Közepesnél némileg alacsonyabb lángon nekilátunk a főzésnek: a keverék rengeteg vizet fog ereszteni, nem kell megijedni, idővel ennek nagy része elpárolog, és sűrű masszát fogunk kapni.

4. Három óráig kell főzni: a folyamat vége felé érdemes kóstolni, ekkor az ízek már nagyjából kezdenek összeérni, és kiderülhet, hogy egyéni ízlés szerint tennénk-e még hozzá cukrot, netán ecetet.

5. Nagyobb lyukú tésztaszűrőn engedjük át egy másik edénybe a ketchupot: alaposan nyomkodjuk ki a hozzávalókat.

6. Ezután még egyszer, alacsony lángon átfőzzük a masszát: ekkor még több nedvesség távozik belőle, és egészen sűrűvé kezd válni.

6. Porciózhatjuk az üvegekbe, száraz dunszttal zárjuk le a befőzést.

001lead

Házi paprikakrém

Hozzávalók:

– 6 db kápia paprika
– 4 ek só

Elkészítése:

A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk és turmixgépben krémes állagúra turmixoljuk.

Hozzákeverjük a sót, majd tiszta üvegekbe szedjük, lezárjuk és hűtőszekrényben tároljuk.

szerkleadketchup

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »