HIRDETÉS

Gyógyító állati mérgek

aug 27 • LifeStyle • Impress Magazin

A tudósok feltörték az állati mérgek titkát, és felfedezték a toxinokban rejlő medicinát. A kutatók a Föld toxin-bankjának létrehozását tervezik.

Észak-Amerikában mérges skorpiócsípések áldozatait vizsgálták, mivel egyre többen számoltak be különös gyógyulásról, miután megmarta őket egy veszedelmes skorpió. Az egyik Mexikóban élő mérges skorpió faj (Centruroides sculpturatus) marása olyan, mint egy áramütés, írja az ng.com. Heves fájdalmat okoz, és az áldozatok néha meg is halnak, ha nem kapnak időben ellenanyagot.

A skorpió mérge a legjobb fájdalomcsillapító?

Pár nap elteltével azonban megmagyarázhatatlan gyógyulások történtek az áldozatokkal. A skorpió marás hatására krónikus fájdalmaik csökkentek, ízületi, derék- és hátfájdalmaik elmúltak. Az egyik áldozat arról számolt be, hogy Bechterew-kórban szenvedett, mely egy krónikus autoimmun betegség, mielőtt megmarta volna a skorpió. Senki és semmi nem tudott ízületi fájdalmain segíteni. A csípés után pár nappal azonban arra lett figyelmes, hogy megszűnt a fájdalom és szinte teljesen tünetmentes lett, és azóta is gyógyszerek nélkül és fájdalommentesen éli életét.

Az evolúció fegyvertára

Az állati mérgek különös gyilkos szerek, melyek megbénítják az áldozat idegrendszerét, miközben blokkolják a sejtek közötti kommunikációt. A toxikus fehérjék és enzimek pillanatok alatt, hatékonyan bánnak el az áldozatokkal, néhány perc alatt végeznek vele. Néhány állati méreg véralvadást okoz, vagy leállítja a szívműködést, illetve a sejtek és szövetek összeomlását idézi elő. Elképesztő, hogy milyen hatékonyan működnek, milyen pontosan célozzák meg és hatástalanítják a legfontosabb életfunkciókat. Az evolúció fegyverkezési versenye multifunkcionális méreganyagokat fejlesztett ki az évmilliók során.

A toxinokban rejlő gyógyító potenciál

Az állati mérgek hihetetlen hatékonyan és rendkívül gyorsan hatnak. Ezért olyan értékesek gyógyítás szempontjából is hiszen célzottan, csak bizonyos funkciókat hatástalanítanak. Néhány állati méreg pont azokat a sejteket támadja, melyek bizonyos betegségek kialakulásáért felelősek. „A legtöbb gyógyszer is hasonló elv alapján működik, az állati mérgekben rejlő gyógyító potenciál azonban új távlatokat nyithat a gyógyításban, mondja Takács Zoltán, a University of Chicago toxikológusa. Nagy kihívás felfedezni a természet mérgeinek hatóerejét, és mindezeket a gyógyítás szolgálatába állítani. A szívgyógyszerek és cukorbetegség kezelésére használt medicinák között már van néhány állati mérgekből készült hatékony gyógyszer. Új területek lehetnek az autoimmun betegségek, a rák, és a fájdalomcsillapítás, melyekben a toxinkutatás pár évtizeden belül hatalmas áttörést hozhat.”

Készül a Világ Toxin Bankja

Több mint 100 000 állat készít valamilyen mérget, ezek a vegyületek mind felfedezésre várnak. Takács Zoltán a University of Chicago kutatója, elhatározta, hogy létrehozza a Világ Toxin Bankját. Mintavételekért bejárja az egész világot, hogy összegyűjtse az összes állati mérget egyetlen laborban. Az általa létrehozott „méreg könyvtárban” minden állati méreg rendelkezésre áll majd a kutatáshoz, amely a Földön megtalálható.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »