Natúr és mexikói rizstej – házilag

okt 9 • LifeStyle • Impress Magazin

A natúr vagy édes (mexikói) rizstej laktózmentes vagy vegán étrenden élőknek is tökéletes tej helyettesítő ital lehet.

A rizstej natúr változata önmagában is fogyasztható, de akár más fűszerekkel vagy természetes édesítőszerekkel is ízesíthető. Az édes-fahéjas mexikói változat pedig kávé ízesítésére is tökéletes választás. A natúr rizstej elkészítéséhez csupán vízre és rizsre van szükség.

Hozzávalók (mexikói):

– 1 pohár rizs
– 1 rúd fahéj (kb. 6-8 cm hosszú)
– 2,5 pohár forró víz
– 1/3 pohár cukor
– ½ tk vanília
– 2 pohár hideg víz

Elkészítése

1. lépés
A rizst öntsd egy nagyobb befőttes üvegbe, kancsóba, vagy bármilyen zárható edénybe. Öntsd fel a forró vízzel, majd add hozzá a fahéjrudat, és letakarva hagyd állni egy éjszakán át (8 óra).

2. lépés
Másnap, amikorra a rizs megszívta magát a vízzel, vedd ki a fahéjrudat, és öntsd a rizst és a vizet egy turmixgépbe, és nagyon alaposan, jó néhány percig mixeld össze.

3. lépés
Egy nagyon vékony lyukú szűrőn, szitán vagy muszlin kendőn szűrd át alaposan a keveréket. Nyomkodd ki, hogy minden nedvesség lecsepegjen, és csak a száraz rizsmaradék maradjon a szűrőben.

4. lépés
A folyadékot – ami tulajdonképpen már maga a natúr rizstej – ízesítsd a cukorral, vaníliás cukorral vagy vaníliával ízlés szerint, és öntsd fel a 2 pohár hideg vízzel.

Érdemes hűtőben hűteni még néhány órát, mert akkorra az ízek is jobban összeállnak, és a rizstej hidegen az igazi.

Ebből a mennyiségből kb. 1 liter házi rizstej készíthető.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »