2014 legszebb csillagászati fotói

Júl 10 • Kult & Art • Impress Magazin

Az Astronomy Photographer of the Year 2014 nemzetközi fotóverseny lenyűgöző képei a világ minden tájáról.

A nemzetközi csillagászati fotóversenyt minden évben a Royal Observatory Greenwich rendezi meg a BBC Sky at Night Magazinnal karöltve. A versenyre idén több mint 2500 jelentkező küldte el pályázatát. A győztes alkotásokat szeptember 17-én választja ki és teszi közzé a nemzetközi zsűri.

NGC 6888 – Mark Hanson (USA)

A kép feltárja a Crescent köd kék és vörös színekben pompázó izzó örvényét. A különleges látványú örvénylő köd egy rövid életű csillag, a Wolf-ayet csillag bocsátja ki, mely a kép közepén látható. Amikor az ultraviola sugárzás és csillagközi szél felforrósítja a duzzadt felhőt, a Crescent köd elkezd világítani.

11

Celestial Dance – Claus Possberg (Németország)

A csodálatos Északi fény bontakozik ki a képen egy fjord felett, Norvégia partjainál. Az élénk színeket a különböző magasságban kibocsátott légköri gázok adják. A kék színt a nitrogén, a zöld színt pedig az oxigén bocsátja ki. A vörös fényt mindkét gáz kibocsáthatja, a sárga, lila és rózsaszín pedig akkor jön létre, amikor a különböző színek metszik egymást.

22

A nagy Orion-köd – Anna Morris (USA)

Az Orion-köd egy különleges nézőpontból látható ezen a képen, ahogy a finom fátyolpor csillogó fényei örvénylenek. A kép kiemeli a rózsaszín hidrogén gázzal kitöltött teret és a visszaverődő kék csillagfényt.

33

A nagy Orion-köd Gray Olson (USA)

A burjánzó csillagbölcső, az Orion-köd 1350 fényévre van tőlünk, melyet gyönyörűen kapott el a mindössze 15 éves Gray Olson. Ez az egyik legfényesebb csillagköd az égbolton, mely még szabad szemmel is látható az éjszakai égbolton, ezért kedvelt témája sok fotósnak.

44

A szív alakú Cassiopeia – Ivan Eder (Magyarország)

Ez a csodaszép szív alakú csillagkép 7500 fényévre van tőlünk. A kép a Cassiopea központi régióját ábrázolja, ahol egy hatalmas izzó gáz- és porfelhő gomolyog a fiatal csillag közepén. A fotó olyan, mint egy perzselő kozmikus sugárzás.

55

A Skorpió csillagkép – Rolf Wahl Olsen (Új Zéland)

A fotó mély expozícióval mutatja be a csillagkép teljes pompáját, a finom örvénylő felhőket és olyan területeket, melyek titkán tudnak visszaadni a csillag fotósok.

66

Eta Aquarid meteorzápor – Justin Ng (Szingapúr)

Egy fényes meteor húz át a csodálatos éjszakai égbolt alatt, a füstöt okádó Bromo vulkán fölött. A Bromo az egyik legismertebb aktív vulkán Indonéziában. A képen további két vulkán is látható: a legmagasabb aktív vulkán a Semeru (3676 M), és egy kialudt vulkán, a Batok.

77

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »